1. Położenie kuchni w mieszkaniu
Preferowaną lokalizacją kuchni w mieszkaniu jest ta w części dziennej, blisko salonu i jadalni oraz w pobliżu wejścia, co pozwoli uniknąć przenoszenia ciężkich zakupów na drugi koniec mieszkania. Miejsce do spożywania posiłków powinno być zlokalizowane w pomieszczeniu kuchni lub w bliskiej odległości. Bardzo wygodny układ obejmuje kuchnię otwartą, w formie aneksu, w bezpośrednim sąsiedztwie części jadalnianej.

Źródło: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/stol-kuchnia-podloga-krzesla-11076074/
Orientacja kuchni na wschód lub północ przyczyni się do utrzymania odpowiednich warunków termicznych w pomieszczeniu, a produkty będą mniej narażone na działanie bezpośredniego promieniowania słonecznego. W przypadku kuchni położonej od strony południowej, należy zadbać o elementy zacieniające.
2. Kształt i wymiary kuchni
Aranżacja przestrzeni kuchennej wymaga uwzględnienia ergonomicznych przestrzeni roboczych oraz komunikacji. Prostokątny kształt kuchni pozwoli na jej wygodne umeblowanie. Kuchnia otwarta to niezaprzeczalnie najlepsze rozwiązanie dla osób mających trudności w poruszaniu się. Jeśli jest ona zamknięta, najlepiej, aby drzwi miały szerokość 90 cm.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury, minimalna wysokość pomieszczenia powinna wynosić 2,5 metra. Warto o tym pamiętać, jeśli planujemy zastosować w kuchni sufit podwieszany.
Niezwykle istotnym parametrem kuchni jest jej szerokość. Powinna ona uwzględniać miejsce na przestrzeń komunikacyjną oraz szafki kuchenne. Minimalna przestrzeń wygodnej komunikacji wynosi 120 cm, natomiast rekomendowane jest zaplanowanie przestrzeni o wymiarze 150 cm. Standardowa głębokość blatu i szafek kuchennych oraz sprzętów wynosi około 60 cm. Uwzględniając wymienione parametry, optymalną szerokością kuchni jednorzędowej będzie 210 cm, a kuchni dwurzędowej 270 cm. Szerokości te możemy zawęzić odpowiednio do 180 cm dla kuchni z jednym rzędem szafek i 240 cm dla kuchni z dwoma rzędami szafek.

3. Przestrzeń manewrowa pod blatem
W kuchni przyjaznej dla seniora warto przewidzieć przyszłe potrzeby, które pojawią się z biegiem lat. Aby nie musieć przeprowadzać generalnego remontu kuchni w przyszłości, zalecamy uwzględnić wolną przestrzeń pod blatem roboczym. W przypadku konieczności przeniesienia się na wózek inwalidzki, kuchnia będzie doskonale dostępna, ponieważ będzie się można wygodnie wsunąć pod blat. Atrakcyjnym i ergonomicznym rozwiązaniem, które można połączyć z wolną przestrzenią podblatową, może być zastosowanie blatu z regulowaną wysokością. W ten sposób poziom będzie można dostosować do potrzeb i wysokości osoby, która aktualnie wykonuje w kuchni jakieś czynności.
4. Szafki stojące
Odpowiednio zaprojektowane szafki kuchenne, mogą znacząco poprawić funkcjonalność kuchni i komfort jej użytkowania. Najlepiej postawić na wysuwane półki lub głębokie szuflady z samodomykaczami.
Jeśli zastanawiasz się nad doborem uchwytów, to podpowiadamy, że wygodne będą te w kształcie litery „D”.
Warto pamiętać, aby dolna krawędź szafek rozpoczynała się na wysokości 25 cm, aby umożliwić podjechanie osobie na wózku inwalidzkim.
5. Szafki wiszące
Należy pamietać, że dostępna wysokość szafek wiszących w przypadku osób na wózku ogranicza się do 100 cm, dlatego płytkie szafki wiszące powinny być montowane na wysokości 45 cm ponad blatem. Optymalnym rozwiązaniem są szafki wiszące z regulacją wysokości. Na rynku dostępne są różne rozwiązania, w tym szafki, które przesuwają się tylko w pionie w wewnętrznym module, lub takie, których ruch przebiega po przekątnej, w dół i do góry.
Podsumowanie
Kuchnia zaprojektowana w sposób ergonomiczny to klucz do niezależności i maksymalnej samodzielności osoby starszej. Istotne są zarówno parametry wymiarowe kuchni i miejsce przeznaczone do swobodnego poruszania się, jak i jej lokalizacja w stosunku do stron świata.