1. Ustawienie sprzętów – trójkąt roboczy
Kuchnię możemy podzielić na trzy główne strefy: przechowywania (lodówka, spiżarnia), zmywania (zlewozmywak, zmywarka) i gotowania (kuchenka, piekarnik). Strefy te stanowią jednocześnie wierzchołki tzw. trójkąta roboczego, który reprezentuje ergonomiczny układ czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłku. Najpierw wyciągamy jedzenie z lodówki, następnie je myjemy, a finalnie gotujemy. W dalszej części artykułu omówione zostaną poszczególne wierzchołki trójkąta roboczego.

2. Lodówka
Proces przygotowania posiłku rozpoczyna się od wyciągnięcia niezbędnych produktów z lodówki. Warto wybrać lodówkę z zamrażarką umieszczoną na dole, dzięki czemu dostęp do produktów spożywczych codziennego użytku będzie ułatwiony i nie będzie wymagał schylania się. Upewnijmy się, że lodówka ma dobrze oświetlone wnętrze, co ułatwi zobaczenie i znalezienie potrzebnych produktów, zwłaszcza w nocy. Warto zainwestować w system alarmowy, informujący dźwiękiem o otwartych drzwiach lodówki, co może okazać się pomocne dla seniora, który zapomni zamknąć ją po wyjęciu jedzenia, będzie też przydatne w przypadku osób z demencją.

3. Zlewozmywak
Kolejnym etapem jest umycie produktów, które chcemy następnie upiec lub ugotować. Warto postawić na wygodny dwukomorowy zlewozmywak. Komory powinny być płytkie, a materiał z którego jest wykonany, łatwy w czyszczeniu. Zaplanowanie pustej przestrzeni pod zlewem, zapewni większą dostępność, jeśli użytkownikiem kuchni będzie osoba poruszająca się na wózku. Poza kluczowymi elementami trójkąta roboczego, w nowoczesnej kuchni przyjaznej dla seniora, w strefie zmywania powinna znaleźć się zmywarka.
4. Piekarnik i kuchenka
Wygodny piekarnik dla osoby starszej powinien być położony na wysokości 60–80 cm od podłogi, ale nie niżej, dzięki czemu nie będzie konieczności schylania się w celu włożenia i wyjęcia potrawy.

Warto rozważyć zakup piekarnika z automatycznymi, elektrycznymi drzwiami, które otwierają się same, np. po dotknięciu ich łokciem. Dzięki temu nie trzeba najpierw otwierać piekarnika, a dopiero potem sięgać po naczynie. Panele dotykowe piekarnika dostosowanego dla osób starszych, powinny mieć duże przyciski oraz czytelne ikony.
W pobliżu piekarnika najczęściej znajduje się kuchenka. Dobranie modelu w postaci płyty ceramicznej lub indukcyjnej, będzie wiązało się z łatwym utrzymaniem czystości dzięki płaskiej powierzchni, a ponadto ułatwionym przesuwaniem garnków i patelni. Warto rozważyć płytę o czujnikach dotykowych i z podświetlonymi kontrolkami zamiast tradycyjnych pokręteł, aby jej użytkowanie było bardziej intuicyjne i dostępne dla osób ze zmniejszoną zdolnością widzenia. Wśród dostępnych rozwiązań, które mogą okazać się szczególnie pomocne dla osoby starszej, warto wyróżnić automatyczne wyłączniki czasowe, które pozwolą uniknąć pozostawienia urządzenia włączonego na zbyt długi czas.
5. Blat roboczy
Mówiąc o ciągu roboczym w kuchni, nie sposób nie wspomnieć o blacie roboczym, który znajduje się pomiędzy urządzeniami, tzn. lodówką, zlewozmywakiem oraz kuchenką, piekarnikiem. Standardowo jego wysokość powinna zawierać się w granicach od 82 do 95 cm, choć najlepiej kiedy jest dostosowana do wysokości osoby, która z niego korzysta. Powierzchnia blatu powinna być łatwa do utrzymania w czystości.
Podsumowanie
Kuchnia odporna na starzenie się, to kuchnia wygodna i ergonomiczna. Czynność przygotowywania posiłków możemy maksymalnie usprawnić. W tym celu warto umiejscowić sprzęty takie jak lodówka, zlewozmywak i kuchenka oraz piekarnik zgodnie z kolejnością wykonywania poszczególnych zadań.